VROM geeft nu, op zijn Website voorlichting over het KOMO-keurmerk en de gevaren van wolmanzouten.


Vrom geeft nu, op zijn Website voorlichting over de gevaren van (geïmpregneerd hout) wolmanzouten enz, zie het onderstaande bericht,

2. Wat is het beleid voor koperverbindingen?

Het beleid is gericht op het verminderen van de emissie van zware metalen naar bodem en water. Koper en chroom die voorkomen in koperverbindingen die bij het verduurzamen van hout worden gebruikt, staan op de zogenoemde ‘zwarte lijst’ van metalen die niet in het milieu terecht mogen komen. Door de uitloging van met koperverbindingen behandeld hout komen deze metalen vrij in het milieu. Bovendien bij verkeerde verwerking van met koperverbindingen behandeld hout in de afvalfase kunnen die metalen in het milieu terechtkomen.
Hout dat met behulp van vacuümdruk is geïmpregneerd, loogt minder uit dan wanneer het op andere wijze is behandeld, zoals bijvoorbeeld door onderdompeling. Het onder vacuümdruk behandelde hout is vaak voorzien van een KOMO-keurmerk. Maar uiteindelijk heeft ook dat hout onaanvaardbare gevolgen voor het milieu.

Bekijk alle punten van 1 tot 9 op deze link Klik op>> http://www.vrom.nl/pagina.html?id=21143#b21153 

Aleen vergeet men bij VROM het onderstaande er bij te vermelden,

Laat u niet verleiden door het kopen van een KOMO-keurmerk,
 daar dat ook zware kanker verwekkende stoffen toelaat.

(Dus koop het niet meer)

lees het onderstaande.
 
1)
KOMO- keur doet geen uitspraken over de chemische veiligheid. Op chemische veiligheid zijn de KOMO-gekeurde geïmpregneerde kinderspeeltoestellen nooit onderzocht. 

2) KOMO- keur garandeert juist maximale duurzaamheid en daarmee maximaal kankerverwekkend gif aan arzeenzuuur en/ of chroomtrioxide (chroom VI), namelijk onder hoge druk tot in de kern van het hout volgeperst.

CCA verduurzaamd hout in Europa (dus ook in NL) is met ingang van 30 Juni 2004. Niet meer toegestaan:
Geïmpregneerd hout valt onder CCA verduurzaamd hout.
En mag vanaf 9 Juni 2004 Wettelijk dan ook niet meer verkocht worden.
 

Maar wordt heden 2007 nog steeds volop verkocht?. En dat dank zij het gedoogbeleid? het is gewoon schandalig. Ondanks dat er nu wel een Minister voor het Milieu is.

Het is verboden voor  o.a,

1e Voor de woningbouw, ongeacht het doel.

2e Voor toepassingen waarbij gevaar van herhaald huidcontact toestaat.

3e In zee

4e Voor landbouwdoeleinden, m.u.v. gebruik als afrasteringspalen voor de veeteelt.

5e Voor toepassingen waarbij het behandelde hout in contact kan komen met halffabrikaten of eindproducten die bestemd zijn voor menselijke of dierlijke consumptie.

Uit de onderstaande inhoud kunt U opmaken dat als gevolg van de diffuse verspreiding van gigantische hoeveelheden arseen, chroom VI en andere uiterst giftige stoffen via gewolmaniseerd (geïmpregneerd) hout als drager het leven van onze kinderen en kleinkinderen in groot gevaar is. Betreffende stoffen bezitten de volgende eigenschappen:

Arseenzuur

 • is een zwarte lijststof voor water, bodem en lucht.

 • is gevaarlijk afval bij een concentratie van > 50 mg/kg arseen aan droge stofgehalte.
  (KOMO-gekeurd gewolmaniseerd hout bevat ± 1700 mg/kg).

 • Is kankerverwekkend (klasse 1 = zwaarste klasse).

 • Is verdacht reprotoxisch.

 • kan gemakkelijk via de huid het lichaam binnendringen.

Chroomtrioxide

   

 • is een zwarte lijststof voor lucht

 • is gevaarlijk afval bij een concentratie van > 50 mg/kg chroom VI aan droge stofgehalte.

 • (KOMO-gekeurd gewolmaniseerd hout bevat ± 2600 mg/kg).

 • is kankerverwekkend (Klasse 1 = zwaarste klasse).

 • is genotoxisch carcinogeen, hetgeen inhoudt dat het eenmalig binnen krijgen van een molecuul op termijn (5 tot 30 jaar later) al kanker kan veroorzaken.

Deze stoffen zijn zo gevaarlijk voor mens, dier en milieu dat zij op grond van Nationale wetgeving- en EEG-regelgeving via een maximale brongerichte aanpak met de best bestaande techniek uit de compartimenten water, bodem en lucht moeten worden geweerd.

Uit die inhoud kunt u opmaken dat 1 m3 gewolmaniseerd hout 85.000.000 liter grondwater verontreinigt met anorganisch arseen boven de streefwaarde en 14.166.000 liter boven de interventiewaarde (saneringswaarde). Diezelfde m3 gewolmaniseerd hout verontreinigt ook nog 1.300.000.000 liter grondwater met chroom VI boven de streefwaarde en 43.333.333 liter boven de interventiewaarde. Dit is gigantisch veel.

Deze oproep dateert al vanaf  juni 2003

Advertenties

Over Henk Polie

Mijn naam is Henk Polie, Ik strijd al jarenlang voor een gifvrij Nederland. Maar aangezien ik dat niet alleen kan verzoek ik bij deze dan ook iedere bezoeker van dit Weblog om alles wat hier vermeld staat zoveel mogelijk door te vertellen tegen een ieder die u maar kent. Zelf gebruik ik dan ook in mijn tuin geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar doe ik alles op natuur basis en gebruik ik azijn voor het onkruid tussen de tegels en straatklinkers, en koffie drap voor de bemesting van de tuin planten. Met vriendelijke groet, Henk Polie
Dit bericht werd geplaatst in Milieu. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s